16 Δεκ 2010

Η ζωή μου σαν έφηβος

Έφηβος! Αν ψάξετε στα ερμηνευτικά λεξικά, θα δείτε πως η λέξη αυτή σημαίνει: «αυτός που βρίσκεται ανάμεσα στην παιδική και τη νεανική ηλικία». Κρίμα όμως που δε δίνει τον επακριβή ορισμό του εφήβου και ακόμα πιο κρίμα που δε γνωρίζει κανείς σχεδόν, τι θα πει να είσαι έφηβος.

Οι μεγάλοι φαίνεται πως ξέχασαν (γι’ αυτό και δε μας καταλαβαίνουν), οι μικροί τι να μας κάνουν, είναι εντελώς πιτσιρίκια, υπάρχει τέλος πάντων κάποιος που να μπορέσει ν’ απαντήσει, ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΦΗΒΟΣ, ΠΩΣ ΖΕΙ, ΤΙ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ, ΤΙ ΟΝΕΙΡΕΥΕΤΑΙ, ΤΙ ΘΕΛΕΙ Ο ΕΦΗΒΟΣ;;;

Για σιγά ρε παιδιά, ένα – ένα τα ερωτήματα, και απαντήσεις θα δοθούν, και λύσεις θα βρεθούν, και συμβουλές θα λάβετε! Όχι να το παινευτώ, αλλά τι σόι περιοδικό θα είχαμε, αν δεν μπορούσαμε ν’ ανταπεξέλθουμε σε τέτοιου είδους απαντήσεις… (να λείπουν τα σχόλια). Anyway! Τώρα είναι η ώρα του εφήβου και ξέρετε τι εστί έφηβος:
ΕΚΔΟΧΗ Α΄: Είσαι έφηβος, είσαι στον κόσμο σου (καλό αυτό, γιατί συνήθως αυτός ο κόσμος δεν χαρακτηρίζεται από άγχη και φόβο, αλλά από όνειρα).

ΕΚΔΟΧΗ Β΄: Είσαι έφηβος, ζεις τη στιγμή (σε νοιάζει να ζεις το τώρα, δε σκέφτεσαι το αύριο, το μεθαύριο…)

ΕΚΔΟΧΗ Γ΄: Είσαι έφηβος, τράκα, καφέ και τυρόπιτα όλη την ημέρα (το να είσαι με φίλους σου δίνει νόημα, σ’ ενδιαφέρει να γνωρίζεις τι σκέφτονται αυτοί για σένα και τι ζητάνε αυτοί από σένα).

ΕΚΔΟΧΗ Δ΄: Είσαι έφηβος, άρα και ερωτοχτυπημένος (το πιο δυνατό συναίσθημα, ο έρωτας, γεννιέται σ’ αυτήν την ηλικία, ερωτεύεσαι συνεχώς και σκέφτεσαι το πρόσωπο που αγαπάς).

Συμπερασματικά, απ’ όλα τα παραπάνω με μια λέξη θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε τον έφηβο: ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟΣ!!! Ό,τι μας ενθουσιάζει, προσπαθούμε να το απαιτήσουμε, το σκεφτόμαστε συνεχώς, λαχταράμε να το έχουμε, θυσιάζουμε τα πάντα γι’ αυτό! Το θέλουμε και το θέλουμε ΤΩΡΑ όχι μετά!
Εδώ που τα λέμε, πόσες φορές τσακωνόμαστε με τους δικούς μας, όταν άλλα θέλουμε εμείς και άλλα ζητάνε εκείνοι;! Δε φρικάρετε όταν σας απαγορεύουν να πάτε μια βόλτα με φίλους ή να πάτε μια εκδρομή ή να πάρετε ένα καινούριο ρούχο;

Η αλήθεια λοιπόν είναι, ότι δεν παλεύεται η κατάσταση παιδιά. Κάτι πρέπει να γίνει. Όλοι οι έφηβοι άλλωστε, παρακαλάνε συνεχώς να σταματήσει το γονεϊκό κήρυγμα, φτάνει πια με τα «δε θα βγεις για καφέ», «πότε θα διαβάσεις επιτέλους!», «τι βαθμοί είναι αυτοί;… αλλά βέβαια, σου άφησαν καθόλου μυαλό τα φρου – φρου και τ’ αρώματα», «τι θα γίνει, πάλι βόλτα πας, και πού θα πας, με ποιους θα πας, τι ώρα θα γυρίσεις, πρόσεχε μη σου ρίξουν τίποτα στο ποτό».

Ουφ! Τώρα που το καλοσκέφτομαι, Χριστέ μου τι τραβάμε κι εμείς οι φουκαράδες οι έφηβοι! Μα καλά, γιατί δεν καταλαβαίνουν άραγε οι γονείς, πως το να έχεις ένα παιδί στην εφηβεία, είναι σα να έχεις στο σαλόνι σου ένα αδάμαστο άλογο! Σιγά που δε θα σου τα κάνει λίμπα, κι αν πεις να του βάλεις χαλινάρι, θα φας κλωτσιά ξεγυρισμένη!

Μην απορείτε, όσο πιο πολύ προσπαθείτε να βάλετε το χαλινάρι στον έφηβο, τόσο περισσότερο αυτός αντιστέκεται και αντιδρά. Για να πάρουμε μια γεύση, ένας πατέρας για παράδειγμα, λέει στο γιό του «αγόρι μου, λεβέντη μου, πρώτα το σχολείο, μετά οι σπουδές, το πτυχίο, το μεταπτυχιακό σου, μια καλή δουλειά κι ύστερα (μετά τα 40 σου) έχεις όλο τον καιρό μπροστά σου να ζήσεις τη ζωή βρε αδελφέ!». Όσο για τον έφηβο… «ναι, ναι μπαμπά, όπως το λες, πρώτα ο έρωτας, μετά η μουσική, ύστερα οι φίλοι μου και τέλος τα ταξίδια!»

Καταλάβατε έτσι; Καμία γέφυρα επικοινωνίας. Πώς λοιπόν να μην τσακωνόμαστε μετά με τους γονείς μας, όταν άλλα λέμε εμείς και άλλα λένε αυτοί; Όμως, με περισσότερες λεπτομέρειες και στοιχεία για τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των εφήβων, θ’ ασχοληθούμε και θ’ αναλύσουμε στο επόμενο τεύχος! Μέχρι τότε, υπομονή…


-------------


Εφηβεία είναι: Ζεις το σήμερα, δεν σκέπτεσαι την ζωή μετά τα 25σου χρόνια!
- Κι όμως υπάρχει ζωή, και αν δεν προσέξεις στην εφηβεία, μπορεί εύκολα να γίνει κόλαση η ζωή σου μετά τα 25.

Εφηβεία είναι: Δεν σε ενδιαφέρει το “μέλλον σου”.
- Όμως πρόσεχε γιατί ορισμένα λάθη του σήμερα δεν αφήνουν περιθώρια για αύριο.

Εφηβεία είναι: Ζεις την κάθε στιγμή με πάθος.
- Κι αν κάνεις βλακείες το μετανοιώνεις μετά...
- Κι αν κάνεις σωστά το απολαμβάνεις στο μέλλον.

Εφηβεία είναι: Κόβεις φλέβες ότι με το αγόρι/κορίτσι σου θα είστε πάντα μαζί.
- Και την επομένη σου κάνει κλικ κάποιος/α άλλος/η και ξεχνάς τα χθεσινά...

Εφηβεία είναι: Αρχικά ερωτεύεσαι, μετά αγαπάς, κατόπιν γνωρίζεις και μετά τραβάς τα μαλλιά σου!!!
Έφηβος: Σημαίνει εκρήξεις θυμού και οργής σε σημείο που μπορεί να σπάσεις κυριολεκτικά τα μούτρα του φίλου σου!
- Και κατόπιν να κλαις λέγοντάς του συγνώμη...

Έφηβος : Σημαίνει να προσκυνάς τον καθρέπτη για την σούπερ φάτσα σου!
- Και αν εμφανιστεί κανένα σπυρί, βρίσκεις 1000 δικαιολογίες για να μην πας στο σχολείο!
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: